fbpx

Starten met interactieve video – Black Mirror’s Bandersnatch

 In Online Marketing, Video Creatie, Video Marketing

 

Een (kleine) mijlpaal voor interactieve video

Vorige week (28 december 2018) kwam de langverwachte film van de gelijknamige hitserie Black Mirror online, genaamd Bandersnatch. De film vindt plaats in de jaren 80 en draait om het hoofdpersonage Stefan, die zijn droom najaagt om een videospel te creëren gebaseerd op de spannende roman “Bandersnatch” die hij als kind heeft gelezen.

Stefan is gefascineerd van het idee dat het boek verschillende eindes kent, afhankelijk van de keuzes die de lezer tijdens het verhaal maakt. Een krachtig concept voor een videospel, vindt hoofdpersonage Stefan.
Terwijl je Stefan volgt tijdens zijn (aardig heftige) pad naar het ontwikkelen van het videospel, krijg je als kijker van de Netflix-serie verschillende keren de mogelijkheid om met behulp van je afstandsbediening het lot van Stefan te bepalen. Des te verder je in het verhaal komt, des te meer Stefan door begint te krijgen dat hij zelf onderdeel is van een soort Bandersnatch-constructie, waarbij hij zelf geen invloed heeft op de keuzes die hij in zijn leven maakt. Een soort Bander-ception, zeg maar.

Los van het feit dat het verhaal en de cinematografie bijzonder sterk zijn, is dit een van de eerste serieuze pogingen van een filmmaker om interactieve video toe te passen. Wij konden het dan ook niet laten om de film zo snel mogelijk te bekijken om te zien hoe dit uit heeft gepakt.

Onze bevindingen in een notendop: Bandersnatch is een goed verhaal vol mooie en krachtige beelden. Alhoewel de interactie in onze ogen niet altijd even sterk was (een “foute” keuze in het verhaal bracht je veelal simpelweg terug bij dezelfde keuze, om je te dwingen alsnog voor de andere optie te gaan) brengt deze film interactieve video wel naar een groter publiek. Het is een start van een tijdperk vol nieuwe mogelijkheden, zeker ook voor zakelijke doeleinden!

De voor- en nadelen van interactieve video

Interactieve video biedt veel mogelijkheden, zowel voor de bedenker als voor de eindgebruiker. Het is daarnaast een vorm van video die nog weinig wordt toegepast, waardoor je als bedrijf al snel “voorloopt” op de concurrent. Een dergelijke videovorm vraagt echter wel veel van de creativiteit van de betrokkenen, want de kans is groot dat er binnen jouw branche nog weinig tot geen voorbeelden van interactieve video te vinden zijn.

Het kan zijn dat ook jij na het kijken van Bandersnatch nadenkt over het gebruik van interactieve video. Maar wat zijn de voor- en nadelen van interactieve video eigenlijk? We zetten ze hieronder voor je op een rij:

Voordelen

  • De betrokkenheid van de kijker is hoog
  • Je hebt de mogelijkheid om middels interactieve video data te verzamelen
  • Interactieve video wordt vaker gedeeld
  • Je kunt direct Call-To-Actions integreren met je video
  • Meerdere meetpunten binnen één video
  • Enkel de relevante informatie wordt getoond (waardoor langere kijktijd)

Nadelen

  • Het vergt relatief veel voorbereiding en tijd
  • Er moet vaak meer materiaal geproduceerd worden dan bij een reguliere lineaire video
  • Je hebt beperkte keuze uit distributiekanalen

Soorten interactieve video

Er zijn verschillende soorten interactieve video te onderscheiden. We gaan in principe uit van drie categorieën, echter kunnen deze vormen uiteraard ook gecombineerd worden binnen één verhaal.

Shoppable video

Shoppable video is waarschijnlijk de meest toegankelijke vorm van interactieve video. Deze vorm kan bijvoorbeeld zelfs toegepast worden in Youtube middels eindkaarten (klikbare delen van het scherm op het einde van een video). Er wordt een interactieve laag (een hotspot) over een video gelegd waarmee je meer informatie kunt opvragen over een product of dienst. Klik je erop, dan wordt je naar een externe website geleid waar het product bekeken en bijvoorbeeld gekocht kan worden. Een voordeel hiervan is, dat veel bedrijven al productvideo’s hebben. Deze video’s kunnen met weinig moeite omgetoverd worden tot een interactieve video. Je hoeft dan dus geen nieuwe content te produceren. Ideaal toch?

Branching video

Een vertakkende video (branching video) is een video zoals bijvoorbeeld Bandersnatch. Er zijn verschillende routes die de kijker kan doorlopen afhankelijk van de keuzes die er worden gemaakt. Het maken van een dergelijke video kost meer tijd en moeite, maar het resultaat is vaak een interessante video die aansluit op de persoonlijke wensen van de kijker. Hij of zij beslist immers zelf (tot op zekere hoogte) welke content er wordt getoond. Daarnaast krijg je als eigenaar van de video veel aanvullende data terug. Je ziet namelijk welke keuzes er worden gemaakt. Ben je bijvoorbeeld als retailer in de sneaker-branche actief en wil je een nieuwe sneaker op de markt brengen, dan kun je tijdens het verhaal iemand een keuze laten maken tussen verschillende sneaker-ontwerpen. Aan de hand van de keuzes die er door de kijker worden gemaakt kun je zien welke sneaker het populairst is. Dit is slechts één van de vele voorbeelden waarbij een interactieve video meerdere doelen kan dienen.

Interactieve videoquiz

Bij een interactieve videoquiz krijg je een videofragment te zien, waarna je als kijker een vraag of stelling beantwoordt. Dit kan bijvoorbeeld ingezet worden bij prijsvragen en/of giveways. Denk hierbij aan “Hoe goed ken je Merk X”, waarbij er eerst uitleg wordt gegeven over het merk en de kijker daarna vragen moet beantwoorden.
Je claimt met behulp van een dergelijke video eenvoudig enkele minuten van de kijker waarin je de kans krijgt jouw onderneming, merk of SBU te promoten.

Daarnaast is een videoquiz uitermate geschikt voor e-learning trajecten. Tijdens mijn (Danny) training bij Amazon in 2016 werden er intern al veel van deze interactieve video’s gebruikt om het personeel op te leiden. Een zeer succesvolle methode, want ondanks dat men 95% van de gestelde vragen goed moest hebben, was de uitval van trainees minimaal.

Starten met branching video

Het produceren van een interactieve video gaat net even anders dan het produceren van een reguliere video. We behandelen hier dan voornamelijk de afwijkende onderdelen. Één van de belangrijkste onderdelen van het produceren van een interactieve video zoals Bandersnatch (branching video) is de flowchart (het stroomschema).

De flowchart

Een flowchart of stroomschema is een visueel overzicht van het script met de bijbehorende interactiepunten. In de afbeelding hiernaast zie je de flowchart van Bandersnatch (klik voor een grotere afbeelding). Zoals je ziet heeft niet elke keuze invloed op de uitkomst van het verhaal. Veel keuzes zijn in het verhaal verwerkt om de kijker simpelweg bij de les te houden.
Bij elke keuze wordt de kijker gevraagd om met behulp van zijn/haar afstandsbediening een keuze te maken. Omdat jouw keuze van invloed kan zijn op het verhaal, ben je tijdens het kijken van de film continu bezig met het maken van afwegingen. Bij ons thuis hadden we vanaf de luie bank keer op keer korte overlegjes om de juiste route te kiezen. We faalden overigens faliekant, maar dat terzijde ;-).

Het succes van een interactieve video staat of valt met een goede flowchart. Elke route moet namelijk logisch op elkaar aansluiten. Één fout op de route kan afbreuk doen aan de hele ervaring van jouw interactieve video. Wij raden je daarom aan om een dergelijk schema op te stellen tijdens een creatieve sessie met jouw marketing-/communicatieafdeling. Enerzijds om fouten te herkennen, maar anderzijds (en minsten zo belangrijk) omdat je bij het maken van een stroomschema voor interactieve video alle creatieve handjes nodig zult hebben. Des te verrassender de uitkomst of de keuze, des te sneller jouw video gedeeld zal worden.

TIP

Tijdens het maken van een flowchart komen de meest creatieve ideeën in een team naar boven. Bedenk je echter wel dat je al snel een complex verhaal hebt bedacht. Is het de eerste keer dat je aan de slag gaat met een interactieve video, dan raden we je aan om het verhaal beknopt te houden. Hiermee voorkom je dat je teveel hooi op je vork neemt.

De video distribueren

Netflix biedt producenten de mogelijkheid om interactieve knoppen toe te voegen aan een video. Wil je echter zelf de productie en distributie van jouw interactieve video verzorgen, dan is het belangrijk om goed na te denken over het type platform dat je wilt gaan gebruiken. Je kan je video’s namelijk wel hosten op een eigen website, echter ondersteunen de meeste videoplayers geen interactie.

Youtube biedt makers de mogelijkheid om een interactieve overlay aan het einde van een video toe te voegen. Je kan de kijker middels deze overlay naar een andere video laten springen. Dit kan voor eenvoudige interacties voldoende zijn, maar wil je een professionele(re) omgeving gebruiken dan ben je al snel aangewezen op IV-oplossingen zoals Ivory Studio of Blue Billywig. Deze videoplayers bieden veel meer mogelijkheden, zowel aan de voorkant voor de kijker als aan de achterkant voor het bijhouden van statistieken – of zelfs voor het creëren van flowcharts voor jouw branching video.

De Blue Billywig player voor Samsung

Meer weten? 

Heb je na het lezen van dit artikel behoefte aan meer informatie, of wil je graag starten met interactieve video? Neem dan contact met ons op. Wij helpen bedrijven van script tot distributie. Met behulp van onze cameraprofessionals maak jij binnen no-time jouw eerste succesvolle interactieve video!

Recommended Posts

Leave a Comment