fbpx

Starten met videomarketing – Filmen met je smartphone

 In Video Creatie, Video Marketing

Inleiding

Video’s zijn niet meer weg te denken uit het marketing- en communicatielandschap. Waar video-content vroeger erg duur was om te produceren, draagt bijna iedereen tegenwoordig een camera bij zich in de vorm van een smartphone. Het maken van audiovisuele content is daardoor eenvoudiger dan ooit.
Aangezien nagenoeg alle moderne camera’s digitaal zijn, heb je dus geen filmrolletjes – of rollen film – meer nodig waardoor de kosten voor opslag, productie en ontwikkeling drastisch zijn gedaald. Het maken van een korte video, of zelfs een feature-film, is in 2019 bereikbaarder dan ooit!

We behandelen in totaal twee scenario’s, waarvan een in een volgend artikel.
In dit artikel gaan we ervan uit dat er helemaal geen budget is. We bespreken wat achtergrond informatie over foto- en videografie en we geven je tips om jouw videocontent er – zonder budget – strak uit te laten zien.

In het volgende artikel pakken we het iets serieuzer aan. We gaan er dan vanuit dat je als ondernemer je videocontent naar een hoger niveau wilt tillen en dat je bereid bent om wat geld te investeren in videoapparatuur. We werken met een budget van ongeveer €1.000,-. Wat we hiervoor allemaal aanschaffen, dat lees je in deel 2.

Wat betekent video- en fotografie?

Voordat we in het diepe duiken is het interessant om even te kijken naar de definitie van de termen video- en fotografie. Wellicht is het je (vroeger) tijdens de natuurkundelessen al eens verteld, maar fotografie is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht (φῶς (phōs): licht, en γράφειν (graphein): schrijven).

Video is Latijns voor “zien” – en om te zien hebben we licht nodig. Zonder licht zien we geen kleur, geen diepte, geen definitie. Zelfs geen silhouet. Licht is dus essentieel om goed te kunnen zien.

Het is ontzettend belangrijk om deze basis in gedachte te houden bij het maken van video-content, ongeacht het niveau en budget. Vaak denken mensen dat videokwaliteit valt of staat met een goede camera en/of lens, maar ondanks dat een camera de kwaliteit van een video (technisch gezien) kan bevorderen, haal je de meeste winst door handig gebruik van licht. Want: zonder licht zie je niets. Of anders gezegd: met slecht licht (foto) worden slechte beelden getekend (grafie).

Wees niet getreurd, je hoeft niet het nieuwste model smartphone te bezitten om bruikbare video’s te produceren. Praktisch elk model smartphone geproduceerd na 2012 schiet – in meer of mindere mate bewerkbare – Full HD video.

Videomarketing zonder budget

Je wilt graag van start met het maken van video’s, maar je bent er nog niet over uit of je geld wilt investeren in videoapparatuur. We gaan er gemakshalve vanuit dat je niet onder een steen hebt geleefd – en dus beschikt over een reguliere smartphone. Ook verwachten we dat je gebruik kunt maken van sfeerverlichting (staande lamp, tafellamp ,etc.). Dit laatste is niet noodzakelijk, maar het maakt je wat flexibeler in het produceren van video’s. 

De camera: een smartphone

Tegenwoordig lopen we allemaal rond met een camera op zak. Bij de introductie van een nieuw toestel worden de nieuwe specificaties van een smartphone-camera dan ook breed uitgemeten, in de hoop dat mensen overtuigd raken van de “superieure” kwaliteit en overstappen naar het nieuwe model.
Wees niet getreurd, je hoeft niet het nieuwste model te bezitten om degelijke video’s te produceren. Het is echter wel wenselijk dat de camera ten minste Full HD op kan nemen. Dat is een beeldverhouding van 1920 bij 1080 pixels. Gelukkig voldoet praktisch elke smartphone geproduceerd na 2012 aan deze specificatie, dus ik vermoed dat dit geen probleem zal zijn.

Graferen: de sensor

Als we weer even terug gaan naar de definitie van video en fotografie, dan hebben we in ieder geval twee dingen nodig: licht en tekenmateriaal. Laten we beginnen met hetgeen waarmee we het belichte onderwerp (foto) kunnen tekenen (grafie). Bij een digitale camera – zowel bij een smartphone als bij een spiegelreflex-/systeemcamera – gebeurt dat in de sensor.

Deze sensoren worden in verschillende formaten geproduceerd. In videocamera’s, systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s is er ruimte voor een grotere sensor dan bijvoorbeeld in een smartphone.
In de afbeelding zie je een aantal veel voorkomende formaten sensoren.

Alles vanaf Micro Four Thirds en hoger wordt over het algemeen toegepast bij “serieuzere” camera’s. Dit kunnen zowel instapmodellen zijn als camera’s van €40.000,-. De sensoren daaronder worden voornamelijk gebruikt bij drones, actioncams en/of smartphones.

Size matters

Afhankelijk van het formaat van de sensor, ontvangt een camera meer of minder licht om mee te werken. De allerkleinste smartphone sensor uit de afbeelding hierboven past 56 keer in een Full Frame sensor uit high-end camera’s. De smartphone sensor zal daardoor dus sneller hinder ondervinden van situaties waar weinig licht aanwezig is, want er is minder oppervlakte aanwezig om licht op te verzamelen.

Met andere woorden: gaan we met een smartphone aan de slag, dan is licht nóg belangrijker dan bij het filmen met een foto- of videocamera. 

Filmen met je smartphone

We hebben hierboven het een en ander aan theorie behandeld, nu wordt het tijd om te gaan filmen met je smartphone.
Het is goed om vooraf na te denken over het soort video dat je wilt gaan schieten. Kies je bijvoorbeeld voor een stijl waarbij je als presentator/presentatrice voor de camera staat, of ga je voor een “vlog”?

Wat wij vaak zien is dat een mobiele telefoon tijdens het filmen in de hand wordt gehouden terwijl er tegen de kijker wordt gepraat (vlog). Deze manier van filmen komt puur/authentiek over en wordt over het algemeen goed bekeken. Daarnaast kan een telefoon op deze manier de vocalen/spraak goed registeren, wat lastiger wordt wanneer je ver van het toestel af staat.
Deze stijl is niet ideaal voor alle doeleinden, maar leent zich over het algemeen goed voor freelancers of andere kleine(re) organisaties die direct met de (potentiële) afnemer willen communiceren.

Tip 1: selfie-camera of niet?

Een vaak gemaakte fout bij het schieten van een vlog, is dat de video wordt opgenomen met de camera aan de voorzijde van de telefoon. Niet gek natuurlijk, want op deze manier zie je jezelf tijdens het filmen en weet je zeker dat je in het frame blijft.
Helaas is de camera(sensor) aan de voorzijde van een telefoon tot op heden nog altijd een slap aftreksel van de camera die in de achterzijde van je telefoon zit. Wil je het meeste uit je toestel halen, film dan met de camera aan de achterzijde van je telefoon.

Tip 2: daglicht en vitrages

Heb je geen budget en wil je tóch graag het beste uit je smartphone halen, maak dan gebruik van het daglicht. Er zijn genoeg epische filmscenes geschoten waarbij er alleen gebruik is gemaakt van de zon als lichtbron. Anders dan je wellicht vermoedt, vind je het “meest flatterende” daglicht op een grijze, grauwe dag.

Als de zon buiten fel schijnt zie je namelijk veel schaduwen met harde lijnen. Ditzelfde gebeurt ook met de contouren van je gezicht, wanneer je in de volle zon (of onder een felle lamp) staat. Is het grauw en grijs buiten, dan is er niet één centraal punt waar het licht vandaan komt, maar bereikt het licht diffuus (verspreid/uitgesmeerd) de aarde – en dus ook jouw gezicht. Wil je dus een mooi resultaat, ga dan bij een groot raam staan om je video op te nemen. Mocht de zon alsnog doorbreken, dan kan het helpen om vitrages voor je raam te hangen. Hierdoor worden de zonnestralen gebroken en ontstaat er alsnog een zachte lichtbron.

Links: direct (zon)licht, rechts: voor een raam met vitrages.

Verticaal of horizontaal

Heb je nagedacht over de plek waar je je video wilt laten zien?
Kies je ervoor om de video op Instagram, Facebook of LinkedIn te posten, dan raden wij je aan om de video verticaal op te nemen. Dit is de natuurlijke manier waarop je je smartphone vasthoudt en tevens de manier waarop video’s op een mobiel apparaat worden bekeken.
Onderzoek wijst uit dat deze video’s een hogere betrokkenheid hebben vanwege het feit dat ze schermvullend worden weergegeven op mobiele apparaten.
Maakt jouw doelgroep dus gretig gebruik van mobiele apparaten: kies voor verticale content. Zit je doelgroep voornamelijk op desktop PC’s en laptops, dan kun je besluiten voor horizontale content te gaan door je smartphone een kwartslag te kantelen.

Het geluid

Een groot deel van de kwaliteit van jouw video wordt bepaald door het geluid. Veel mensen onderschatten de kracht van goede audio en muziek. Bij smartphone-opnames is het belangrijk dat de microfoon zo dicht mogelijk bij de geluidsbron zit. Daarnaast helpt het om de video op te nemen in een ruimte waar gordijnen hangen, een vloerbedekking ligt of waar simpelweg veel spullen staan. Neem je de video op in een lege holle ruimte, dan zal er een echo hoorbaar zijn. Dit noemen ze ook wel “reverb”. Denk hierbij in het meest extreme geval aan een badkamer of WC. Neem je hier je video op, dan merk je het meest van deze reverb omdat een badkamer vaak strakke hoeken heeft met vlakke harde muren, waardoor het geluid moeiteloos van muur tot muur ketst. Dit wil je uiteraard vermijden!

Tot slot: ondertiteling

Heb je je eerste video gemaakt, dan wordt het tijd om deze met jouw doelgroep te delen. Het is echter wel handig om je video te voorzien van ondertiteling. Veel mensen scrollen door hun tijdlijn terwijl ze het geluid op hun smartphone of laptop uit hebben staan. Komt jouw video voorbij en heb je geen ondertiteling gebruikt, dan zullen ze geen idee hebben wat je ze wilt vertellen.

Een handig trucje hierbij is om je video op Youtube te zetten. Youtube genereert namelijk automatisch ondertiteling op basis van jouw spraak. Op deze manier hoef je niet zelf je hele video te transcriberen. Ideaal toch?
Wanneer je je video hebt geüpload duurt het vaak een dag of twee voordat de automatisch gegenereerde ondertiteling beschikbaar is. Het gebeurt wel eens dat Youtube woorden of zinsdelen verkeerd heeft geïnterpreteerd. In dat geval kun je de ondertiteling eenvoudig aanpassen terwijl je de video afspeelt. Kloppen alle ondertitels? Dan kun je deze exporteren en bijvoorbeeld gebruiken tijdens het nabewerken van je video in een bewerkingsprogramma.

Hoe je dit exact doet leg ik je graag persoonlijk uit. Je mag ons altijd een berichtje sturen via de chat, dan kunnen wij je verder op weg helpen bij het maken van je eerste video.

De volgende keer: wat zouden wij voor €1.000,- aanschaffen?

Ik hoop dat ik je verder op weg heb kunnen helpen bij het maken van je eerste video. In de volgende blog kijken we hoe we met een budget van €1000,- kwalitatief hoogwaardige video-content kunnen produceren. Daarnaast geef ik je tips waar je op moet letten bij de aanschaf van camera’s, licht en geluid.

Tot de volgende keer!

Recommended Posts

Leave a Comment